Μια μοναδική, βιωματική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές και μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου.Με πρωτοβουλία και καθοδήγηση από τις εκπαιδευτικούς Α. Καλύβα, Ε. Καρακατσάνη και Ε. Καρανικόλα που σχεδίασαν και οργάνωσαν το πρόγραμμα “Πες μου το επάγγελμά σου,να σου πω τον Άγιο σου” τα παιδιά επισκέφθηκαν τον Ι. Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Ξάνθης.
Εκεί αφού δέχθηκαν το θερμό καλωσόρισμα και τις νουθεσίες του εφημέριου του ναού π. Ιωάννη μυήθηκαν από την επαγγελματία αγιογράφο κ. Νίκη Παναγιωτίδου στα μυστικά της μοναδικής τέχνης της βυζαντινής αγιογραφίας. Η κ. Παναγιωτίδου αφού παρουσίασε με εύληπτο και κατατοπιστικό τρόπο την ιστορία της σπουδαίας αυτής τέχνης και τη διαχρονική εξέλιξή της, έφερε τα παιδιά σε επαφή με τα υλικά της αγιογραφίας, όπως πινέλα, φύλλα χρυσού, σκόνες αγιογραφίας, αυγοτέμπερες.
Στη συνέχεια τους παρουσίασε τη σημασία της αγιογραφικής αποτύπωσης μέσα στο ναό, τους συμβολισμούς, αλλά και τις ιδιαιτερότητες αυτού του μοναδικού επαγγέλματος. Προέτρεψε τους μαθητές να αναζητήσουν αυτό που τους ευχαριστεί,να ανακαλύψουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ταλέντα τους και να τα αναπτύξουν καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο την ψυχή και το πνεύμα τους.
Η ανταπόκριση των μαθητών και των μαθητριών ήταν πολύ μεγάλη κάτι που αποτυπώθηκε και μέσα από τις πολλαπλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απορίες που διατύπωσαν. Ήταν μια εξαιρετική δράση που συνδύασε αρμονικά την αισθητική καλλιέργεια με την πνευματική ανάπτυξη!
Μετάβαση στο περιεχόμενο