Έναν ιδιαίτερο περίπατο με θρησκευτικά χαρακτηριστικά στα σοκάκια της παλιάς πόλης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μαθητές και μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου.

Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών Σ. Ιμαμίδη, Α. Καλύβα και Ε. Καρακατσάνη τα παιδιά περιηγήθηκαν και επισκέφθηκαν ορισμένα κρυφά και αθέατα παρεκκλήσια στην παλιά Ξάνθη. Στενά συνδεδεμένα με τη διάσημη εποχή του καπνού, τα παρεκκλήσια αυτά στέκουν αγέρωχα και φροντισμένα σε μέρη που καθημερινά προσπερνάμε. Τα περισσότερα έχουν ως αναφορά τον 19ο αιώνα. Παρεκκλήσια όπως του Αγίου Αθανασίου (1830), της Ζωοδόχου Πηγής, της Παναγίας Δέξιας, της Αγίας Παρασκευής αποτέλεσαν μερικές από τις στάσεις αυτής της διαφορετικής διαδρομής. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις εκκλησίες της παλιάς Ξάνθης που φιλοτέχνησαν οι διάσημοι Ηπειρώτες μάστορες εκείνης της εποχής, αλλά και με τα περικαλλή μοναστήρια της Παναγίας που σκεπάζουν την πόλη μας συνιστούν ένα νοητό θρησκευτικό τόξο που πρέπει να αναδειχθεί.

Τέτοιες δράσεις δεν προάγουν απλά το θρησκευτικό συναίσθημα των παιδιών, αλλά δίνουν ένα έναυσμα σε όλους μας να προβάλλουμε και μια άλλη, άγνωστη σε πολλούς, πλευρά της περιοχής μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο